Morfologia - badanie krwi - interpretacja - krew obwodowa

Dziś jest:Czwartek, 23 października 2014, Imieniny: Teodora, Seweryna
Encyklopedia leków

Wybierz literę na jaką rozpoczyna się nazwa leku:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Morfologia

2010-01-12

Morfologia - badanie krwi - interpretacja - krew obwodowa

Poniżej znajdziesz tabelę elementów morfologicznych krwi wraz z normą dla osób dorosłych oraz ich interpretację przy wzroście oraz spadku. Pamiętaj, że ostatecznej interpretacji badania krwi powinien dokonać lekarz, a poniższe dane mają charakter jedynie informacyjny.


Nazwa badania Skrót Norma (dorośli) Interpretacja
Wzrost Spadek
Krwinki białe Leukocyty, WBC 4,0-10,8x109/l Nazwa: leukocytoza
przyczyny fizjologiczne (wysiłek fizyczny, opalanie się, wysoka temperatura otoczenia, stres, ciąża)
przyczyny patologiczne (nowotwór, uszkodzenie tkanki, zakażenie, zatrucie, stan zapalny narządów)
Nazwa: leukopenia
choroby zakaźne (głównie wirusowe - grypa, WZW, HIV, różyczka, odra, ospa wietrzna)
uszkodzenie szpiku kostnego (aplazja i hipoplazja szpiku, promień jonizujący, wyniszczenie, kolagenoza, przerzut nowotworowy do szpiku kostnego, białaczka)
zakażenia bakteryjne (posocznica, dur i paradur, wstrząs anafilaktyczny)
Krwinki czerwone Erytrocyty, RBC Kobieta:
4,2-5,4x1012/l
Mężczyzna:
4,7-6,1 x 1012/l
Nazwa: erytrocytoza (czerwienica)
nowotworowy rozrost krwinek czerwonych
niedotlenienie
zwiększona produkcja erytropoetyny

Nazwa: erytropenia (niedokrwistość)
niedobór kwasu foliowego
niedobór witaminy B12
niedobór żelaza
przyczyny wtórne
(ciąża, choroby nerek, nowotwory, choroby przewlekłe)
rozpad erytrocytów
utrata krwi

Hematokryt HCT Kobieta: 37-47%
Mężczyza: 42-52%
odwodnienie (biegunka, wymioty, moczówka prosta, nadmierne pocenie się)
wzrost liczby krwinek czerwonych
(nadkrwistości pierwotne: czerwienica prawdziwa i wtórne: choroba płuc, przebywanie na dużej wysokości, nowotwór nerek)
zmniejszona objętość osocza (zapalenie otrzewnej, rozległe oparzenie)
zmniejszenie liczby krwinek czerwonych (niedokrwistość, utrata krwi, hemolizę wewnątrznaczyniową)
choroby szpiku kostnego (choroba popromienna, fibroza, guzy)
przewodnienie
Hemoglobina Hb, HGB Kobieta:
11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l)
Mężczyzna:
12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l)
Noworodek:
14,2-19,6 g/dl (8,8-12,2 mmol/l)
nadkrwistość
odwodnienie
niedokrwistość
stan przewodnienia organizmu
Płytki krwi (Trombocyty) PLT 130-450x109/l Nazwa: trombocytoza (nadpłytkowość)
stan zapalny
wysiłek fizyczny
niedobór żelaza
usunięcie śledziony
ciąża
nowotwór
Nazwa: trombocypenia (małopłytkowość)
leki
(skutek uboczny)
niedobór witaminy B12
niedobór kwasu foliowego
infekcja
nowotwór
inne choroby
Bazocyty (Granulocyty zasadochłonne) BASO 0-0,2x109/l stan alergiczny
przewlekła białaczka szpikowa
przewlekły stan zapalny przewodu pokarmowego
wrzodziejące zapalenie jelit
niedoczynności tarczycy
choroba Hodgkina
ostra infekcja
ostra gorączka reumatyczna
nadczynność tarczycy
ostre zapalenie płuc
stres
Eozynocyty (Granulocyty kwasochłonne) EOS 0-0,45x109/l choroba alergiczna
choroba zakaźna
choroba hematologiczna
choroba pasożytnicza
astma oskrzelowa
katar sienny
łuszczyca
leki
zakażenie
czerwonka
posocznica
dur brzuszny
uraz
oparzenie
wysiłek fizyczny
działanie hormonów nadnerczowych
Neutrocyty (Granulocyty obojętnochłonne) NEUT 1,8-7,7x109/l zakażenie miejscowe i ogólne
choroba nowotworowa
choroba hematologiczna
choroba metaboliczna
uraz
krwotok
zawał
palenie papierosów
ciąża
(trzeci trymestr ciąży)
zakażenie grzybiczne
zakażenie wirusowe (różyczka, grypa)
zakażenie bakteryjne (dur, gruźlica, bruceloza)
zakażenie pierwotniakowatych (malaria)
toksyczne uszkodzenie szpiku kostnego
leczenie cystostatykami
Limfocyty LYMPH 1,0-4,5x109/l krztusiec
chłoniak
przewlekła białaczka limfatyczna
szpiczak mnogi
odra
świnka
gruźlica
kiła
różyczka
choroby immunologiczne
Nazwa: pancytopenia
stosowanie kortykosterydów
ciężkie zakażenie wirusowe
Monocyty MONO 0-0,8x109/l bruceloza
choroba Crohna
dur
gruźlica
kiła
kolagenozami
mononukleoza zakaźna
nowotwór
uraz chirurgiczny
zakażenie pierwotniakowe
zapalenie wsierdzia

infekcja
stosowanie glikosterydów
Rozkład objętości krwinek czerwonych RDW 11,5-14,5% niedobór żelaza (w niedokrwistości)
utrata krwi
leczenie witaminą B12
leczenie kwasem foliowym
-
Średnia objętość krwinek czerwonych MCV, ŚOK Kobiety:
81-99 fl
Mężczyźni:
80-94 fl
niedobór witaminy B12
niedobór kwasu foliowego
wzrost ilości retikulocytów
niedobór żelaza (niedokrwistość mikrocytowa)
Średnia zawartość hemoglobiny MCH 27-31 pg niedokrwistość makrocytowa zaburzenie wodno-elektrolitowe
niedokrwistość niedobarwliwa
Średnie stężenie hemoglobiny MCHC 33-37 g/dl wrodzona sferocytoza
hipertoniczne odwodnienie
zaburzenie wodno-elektrolitowe
niedokrwistość z niedoboru żelaza

» Odpowiedz

Opinie i komentarze (0)

Zadaj pytanie Ekspertowi

Porady Eksperta

Jeżeli w naszej bazie brakuje
odpowiedzi na Twoje pytanie
zapytaj naszego Eksperta

Najnowsze wątki na forum

dziwne objawy

Witam od pewnego czasu mam dziwne objawy są bardzo rzadkie, a dotyczą takiego...

Dawid022 | 2014-10-23 00:01

Drżenie głowy i odcinka szyjnego

Dzień dobry, mam pewien problem. Otóż gdy znajduję się w pozycji leżącej...

03Anka94 | 2014-10-22 23:34

20 dni po zabiegu stulejki (plastyka napletka) - martwię się :(

Witam, jestem 20 dni po plastyce napletka, martwię się ponieważ ciągle...

xxpawel | 2014-10-22 20:45

Najnowsze firmy w bazie

Pracownia Psychorozwoju Izabeli Kielczyk - Warszawa

Pragniemy serdecznie zaprosić do naszej pracowni w Warszawie, w której pomocy udziela nasz zespół. Nasi klienci i...

Pracownia psychologiczna Persona S.C. - Warszawa

Firma znana jako Persona powstała w 1993 roku, a jej działalność skupia się na diagnostyce psychologicznej...

Newsletter

Jeżeli chcesz być informowany o nowościach w serwisie iLekarze.pl, dodaj swój e-mail:

W serwisie: Ogłoszenia medyczne | Porady medyczne | Forum medyczne
Placówki zdrowia: Warszawa | Kraków | Wrocław | Poznań | Białystok | Łódź | Katowice | Gdańsk | Szczecin
iLekarze.pl: Komunikaty | Reklama w serwisie | Zostań redaktorem | Patronat medialny | Współpraca | Dla prasy i mediów | Napisz do nas
Nasze fora: Lekarz rodzinny | Alergolog Forum | Dermatolog Forum | Dietetyk Forum | Ginekolog Forum | Laryngolog Forum | Neurolog Forum | Psychiatra Forum | Psycholog Forum | Seksuolog Forum | Forum Stomatolog | Forum Urolog | Forum Okulista

Treści prezentowane w serwisie iLekarze.pl mają jedynie charakter edukacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

© Copyright by iLekarze.pl, 2007-2014

Content